Εισαγωγή

Βασικά Στοιχεία

Διδακτικό Προσωπικό

Διδακτικό Έργο

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

ΠΜΣ "Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων"

ΠΜΣ "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασσική Ομοιοπαθητική"

Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών

Πρόγραμμα Erasmus

Ερευνητικό Έργο

Δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ

Άλλες Υπηρεσίες

Άλλες Δραστηριότητες

Άλλες Δραστηριότητες

Στη σελίδα αυτή περιλαμβάνονται πληροφορίες για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών, το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων εξωτερικού, τις εκθέσεις φοιτητών και καλλιτεχνών και τις εκδηλώσεις του ΤΜΣΠΣ (συνέδρια, ερευνητικό σεμινάριο, εκθέσεις), τα βραβεία (διεθνή και Ελληνικά) φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος.

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων Εξωτερικού

Το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων Εξωτερικού αποτελεί καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό στο ΤΜΣΠΣ. Διοργανώνεται ετησίως από το Γραφείο Διασύνδεσης του Τμήματος και απευθύνεται σε φοιτητές του 4ου έτους φοίτησης.

Στόχοι του Προγράμματος είναι:

Στο ΠΕΕ συνδυάζονται κατά περίπτωση με εξειδικευμένες δράσεις. Ενδεικτικά, το ΠΕΕ 2010 συμπεριλάμβανε επισκέψεις σε διεθνείς επιχειρήσεις όπου εργάζονται διπλωματούχοι ΜΣΠΣ και συνεντεύξεις επιλογής για Θέσεις Πρακτικής, ενώ το ΠΕΕ 2011 είχε ως στόχο την υποστήριξη της οργανωμένης συμμετοχής του Γραφείου Διασύνδεσης στην έκθεση 100% Design.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα στους παρακάτω συνδέσμους:

Δελτίο Τύπου για το Πρόγραμμα Αγγλία 2011

Δελτίο Τύπου για το Πρόγραμμα Ιταλία 2010

Κατάλογος από Επιχειρήσεις/Εκπαιδευτικά Ιδρύματα/Δράσεις σχετικές με τα Προγράμματα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων 2003-2011

Εκδηλώσεις του ΤΜΣΠΣ

Συνέδρια

Το Τμήμα έχει διοργανώσει ή συμμετάσχει στη διοργάνωση των εξής συνεδρίων στη Σύρο:

Εκθέσεις Φοιτητών

Κάθε χρόνο οργανώνεται μία τουλάχιστον έκθεση με έργα πρωτοετών φοιτητών τα οποία γίνονται στα πλαίσια των μαθημάτων «Στούντιο Ι και ΙΙ: Σχέδιο-Χρώμα». Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν σχέδια, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, εκτυπώσεις ψηφιακών έργων, και κατασκευές. Συνήθως εντάσσονται στο ετήσιο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας της Ερμούπολης και έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στο ένθετο «9» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Φωτογραφίες από έκθεση του 2011

Φωτογραφίες από έκθεση του 2012

Επίσης διοργανώθηκε έκθεση με εκτυπώσεις ψηφιακών έργων (αφίσες) των φοιτητών στα πλαίσια του 7th International festival of the Aegean, με θέμα «οι φοιτητές τραγουδούν όπερα». Δείτε τα έργα των φοιτητών εδώ.

Διακρίσεις και Βραβεία Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος
(ακαδ. έτος 2011-2012)

Ο χώρος της Σχεδίασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με διαγωνιστικές διοργανώσεις και η διαρκής βελτίωση και η τελική καταξίωση του Σχεδιαστή Μηχανικού, συχνά επιτυγχάνονται από την εμπειρία στη δημόσια έκθεση, κρίση και κριτική. Οι φοιτητές και απόφοιτοι του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις και συχνά αποσπούν σημαντικά βραβεία. Παραθέτουμε τα βραβεία που επέτυχαν κατά τη διάρκεια του Ακαδημαϊκού έτους 2011-2012:

Ανδρέας Θάνος | MSc ΜΣΠΣ
θέση (Golden Award) στα ED-Awards 2012
Διοργάνωση: European Design Awards
Εταιρική συμμετοχή με το Bob studio στην κατηγορία συσκευασίας τροφίμων/ποτών.
Συσκευασία μάρκας ελαιολάδου, της οποίας το Bob studio έχει επιμεληθεί το σύνολο της εταιρικής ταυτότητας.

Δημήτρης Χαϊδάς | MSc ΜΣΠΣ
3η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Hands off my Design»
Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Γραφείο Εναρμόνισης Αγοράς (O.H.I.M.)
Ατομική συμμετοχή
Βίντεο για την καταπολέμηση των αντιγραφών σε πρωτότυπα σχέδια.

Χριστίνα Μπιλίουρη | Διπλωματούχος ΜΣΠΣ
MACEF Design Award
Διοργάνωση: MACEF International Home Show (Milano)
Ατομικό πρότζεκτ στην κατηγορία «Creazioni Giovani»
και
James Dyson Foundation Bursary Award
Διοργάνωση: James Dyson Foundation
“Transensing”, σειρά υαλικών, που στοχεύει στην υποβοήθηση της κοινωνικής εμπειρίας σε άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω απτικών και ηχητικών βελτιώσεων. Παρουσίαση από τον William Underhill, δημοσιογράφο των Newsweek, the Guardian, Economist, Daily Telegraph: http://changeobserver.designobserver.com/feature/transensing/27598/

Έφη Κουκιά | Προπτυχιακή Φοιτήτρια
3η θέση στο διαγωνισμό «Young Lions»
Διοργάνωση: περιοδικό Marketing Week και Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)
Ομαδική συμμετοχή στην κατηγορία «DESIGN»
Εφαρμογή  “This is my Athens”, για την υποβοήθηση της περιήγησης στην Αθήνα από εθελοντές.

Μάριος Γεωρνταμιλής | Προπτυχιακός Φοιτητής
Έπαινος στο ετήσια βραβεία ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης
Διοργάνωση: περιοδικό +design
Ατομική συμμετοχή στην κατηγορία «Ακυκλοφόρητη Εργασία»
“Bear the Responsibility”, εργασία που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Γραφιστική στο ΤΜΣΠΣ.

Ειρήνη Χατζοπούλου | Προπτυχιακή Φοιτήτρια ΤΜΣΠΣ
3η θέση σε διαγωνισμό Animation «Καρτοσυμβόλαιο»
Διοργάνωση: COSMOTE
Ατομικό πρότζεκτ
“Looser”, φιλμ που δημιουργήθηκε με την τεχνική clay-motion.

Συνεργασίες φοιτητών με πολιτιστικούς φορείς, τη βιομηχανία κλπ (2011-2012).

Μουσείο Μπενάκη, Δοχείο Δωρεών, Σεπτέμβριος  2012
Στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος Στούντιο 5 θα κατασκευαστούν και θα χρησιμοποιηθούν μερικές από τις προτάσεις των φοιτητών και θα διοργανωθεί έκθεση με όλες τις προτάσεις στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Προτάσεις φοιτητών για το Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Κέντρου της Γης, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2012
Μετά από συνεργασία με την ΜΚΟ Κέντρο της Γης στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος 3ου έτους Στούντιο 6, θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο χώρο του Κέντρου της γης, έκθεση με σχεδιαστικές προτάσεις των φοιτητών για βιωματικά εκθέματα του μουσείου της οργάνωσης.

Προτάσεις φοιτητών για το Μουσείο Κέντρου της Γης

Ηλεκτρικό Ποδήλατο Όχημα, Bike and Run Festival, Αθήνα,  2011
Μετά από συνεργασία με την εταιρία Ezee Bike στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος 4ου έτους Στούντιο 7, πραγματοποιήθηκε συμμετοχή στο Bike and Run Festival (“ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ” του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με σχεδιαστικές προτάσεις των φοιτητών για ηλεκτρικά ποδήλατα και υποστηρικτικές υποδομές για αυτά.

Προτάσεις φοιτητών για το ηλεκτρικό ποδήλατο όχημα

Έπιπλο Design, New Designers, Αθήνα, 2011
Δέκα φοιτήτριες/ές εξέθεσαν μετά από πρόσκληση των διοργανωτών έπιπλα και οικιακά αντικείμενα τα οποία είχαν σχεδιάσει στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος 3ου έτους Στούντιο 6.

Φυτά Κιτάντζης, Γλάστρες
 Στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος Στούντιο 6 πραγματοποιήθηκε έκθεση με σχεδιαστικές προτάσεις φοιτητών στο χώρο της εταιρίας.

Συνεργασίες Τμήματος με κοινωνικούς/παραγωγικούς/πολιτιστικούς φορείς

Το Τμήμα έχει αναπτύξει μια σειρά έργων και συνεργασιών με διάφορους φορείς που αποτελούν μια αξιόλογη προσφορά στην τοπική και εθνική ανάπτυξη, αλλά και με παγκόσμια εμβέλεια σε κάποιες περιπτώσεις:

Marine Traffic
Το διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα Marine Traffic http://www.marinetraffic.com/ais/ υλοποιήθηκε ως ένα ακαδημαϊκό, ανοικτό έργο. Αρχικός στόχος του είναι η αξιοποίησή του σε ερευνητικές εφαρμογές, η μελέτη και σχεδίαση αλληλεπιδραστικών πληροφοριακών συστημάτων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κυκλοφορία των πλοίων και για τις ραδιο-τηλεπικοινωνίες. Μέσα στους ευρύτερους στόχους του είναι να παρέχει στο κοινό πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και τις κινήσεις των πλοίων. Το σύστημα φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Η συλλογή των δεδομένων βασίζεται στο διεθνές σύστημα AIS (Automatic Identification System). Η επέκταση της κάλυψης βασίζεται στην κοινότητα εθελοντών και στο ενδιαφέρον τοπικών Αρχών που εγκαθιστούν έναν δέκτη και στέλνουν στον κεντρικό server τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους. Σήμερα καταμετρώνται περίπου 350.000 χρήστες / ημέρα στον κόσμο και 50.000 χρήστες / ημέρα στην Ελλάδα, ενώ καλύπτονται 43.800 πλοία περίπου και πάνω από 850 λιμάνια.

SMILIES
Το Τμήμα συμμετείχε ως εταίρος στο πρόγραμμα SMILIES - Small Mediterranean Insular Light Industries Enhancement and Support προσφέροντας σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις εξειδικευμένη τεχνογνωσία στη σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων. Το πρόγραμμα υιοθέτησε συνολικά 99 πιλοτικά έργα ΜΜΕ που απευθύνονται χωροταξικά στις περιοχές της Σικελίας, Κύπρου, Κρήτης και Αιγαίου και ανήκαν σε επτά βασικές κατηγορίες:

  1. Λιανικό εμπόριο και ανάπτυξη ετικέτας
  2. Προϊόντα τροφίμων και ανάπτυξη διαδικασιών
  3. Κατασκευαστικά υλικά και διαδικασίες παραγωγής - βελτίωση και προώθηση
  4. Παραγωγή μεταφορικών μέσων - βελτίωση και προώθηση
  5. Βελτίωση του περιβάλλοντος και αξιοποίηση των φυσικών πόρων
  6. Παραγωγή και διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  7. Οικολογικός σχεδιασμός και σχεδιασμός μόδας

Ως εταίρος στο πρόγραμμα SMILIES το Τμήμα ανέλαβε την παροχή συμβουλευτικής και τεχνογνωσίας (know-how) σε είκοσι (20) πιλοτικά έργα, τα δέκα (10) εκ των οποίων έχουν ως σημείο αναφοράς τις Κυκλάδες και τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανασύσταση ή αναβάθμιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Greek Opera Studio
Συνεργασία με το διεθνές σχολείο Όπερας Greek Opera Studio, το οποίο διεξάγεται στους χώρους του Τμήματος τα τρία τελευταία χρόνια. Το Greek Opera Studio διοργανώνεται στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ όπερας International Festival of the Aegean.

AnimaSyros
Το ΤΜΣΠΣ συνεργάζεται με το Δήμο Ερμούπολης και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλατφόρμα Βίντεο στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros, το οποίο θα διεξαχθεί για 6ο συνεχές έτος στο Θέατρο Απόλλων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης τον Σεπτέμβριο του 2012. Από την πρώτη διοργάνωση, το Τμήμα συμμετέχει στην εκπαιδευτική ημερίδα του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ταινίες και διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του σχετικές με το αντικείμενο του φεστιβάλ. Συμμετέχει επίσης στα εκπαιδευτικά εργαστήρια τεχνικών κινουμένων σχεδίων που είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό.

Υποστήριξη ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιγαίου, 2007 – σήμερα.

Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής – ΠΕΕΠ, υποστήριξη διαδικασιών για την Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής στο χώρο του Αιγαίου, στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, 2008.

Πανελλήνιο Δίκτυο για την Εκπαίδευση - EDUnet-Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Υλοποίηση και Λειτουργία για την περιοχή ευθύνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που περιλαμβάνει τους νομούς: Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου και Χίου

Προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, EDUnet-3: Ανάπτυξη και Υποστήριξη Προηγμένων Τηλεματικών Υπηρεσιών για τις εκπαιδευτικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

'Εξοπλισμός και Δικτύωση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση & Υποδομές Υποστήριξης των σχολείων στους νομούς: Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανάπτυξη και Υποστήριξη Προηγμένων Τηλεματικών Υπηρεσιών για τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των Σχολείων (Δημιουργία Help Desk) στους νομούς Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων (Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων)

Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού και υποδομών για την ασύρματη σύνδεση σχολικών μονάδων

Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την ανάπτυξη Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Προώθηση της ευρυζωνικότητας στις  περιφέρειες βορείου και νοτίου Αιγαίου

Πολιτιστικές φοιτητικές ομάδες

Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν δημιουργήσει διάφορες πολιτιστικές ομάδες με αξιόλογη δραστηριότητα:

Ομάδα My Aegean που δημιούργησε την ομώνυμη δικτυακή πύλη http://my.aegean.gr/web/  με σκοπό την άμεση, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, συμμετοχική και ποιοτική επικοινωνία και ενημέρωση και η δημιουργία ενός μορφώματος τέτοιου, ώστε όλος ο ακαδημαϊκός κόσμος (φοιτητές, διδάσκοντες, ερευνητικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό) του ιδρύματος αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι να έχουν ένα τόπο κοινής αναφοράς και δραστηριοποίησης.

Η Ομάδα DPSD beyond είναι μια πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος που έχει σκοπό να φέρει τον φοιτητικό πληθυσμό πιο κοντά στον έξω κόσμο του design. Η ομάδα, εκτός από δύο ιστοσελίδες που δημιούργησε με θέμα το design, http://www.dpsdbeyond.gr/  και http://www.facebook.com/pages/DPSD-Beyond/293637800663394?sk=wall , διοργανώνει κάθε Παρασκευή σειρά εκδηλώσεων (διαλέξεις, προβολές, workshops) σε μια ποικιλία θεμάτων: Web development, video editing, electronic prototyping, δημιουργία γραμματοσειρών, παρουσιάσεις βραβευμένων σχεδιαστικών γραφείων κλπ. Οι εκδηλώσεις της ομάδας παρουσιάζονται εδώ: http://www.dpsdbeyond.gr/?page_id=492 . Πρόσφατα η ομάδα διακρίθηκε στα βραβεία Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης ( ΕΒΓΕ) για την γραμματοσειρά DPSD Beyond.

Ομάδα θεάτρου «Υποκριτές» που ανεβάζει παραστάσεις στο θέατρο «Απόλλων» αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία, σκηνικά, μακιγιάζ, και ερμηνεία των ηθοποιών.

Η κινηματογραφική ομάδα dpsdCINE προωθεί την ενεργή ενασχόληση των φοιτητών-τριων  με το σινεμά  παρουσιάζοντας ταινίες που συνήθως παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.  Τις προβολές ακολουθεί συζήτηση για τις ταινίες και τις κριτικές που έχουν λάβει, και γίνεται σύνδεση με μαθήματα του τμήματος που έχουν σχέση με το κινηματογράφο. Οι προβολές και συζητήσεις διοργανώνονται κάθε δεύτερη Τρίτη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και είναι δωρεάν και ανοικτές στο κοινό.

Ομάδα φωτογραφίας που ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφικής αποτύπωσης και τον πειραματισμό με τις κλασσικές τεχνικές της εκτύπωσης σε χαρτί. Δημιούργησε και λειτουργεί σκοτεινό θάλαμο σε χώρο που παραχωρήθηκε το 2012 από το Τμήμα.

Η ραδιοφωνική ομάδα λειτουργεί το ραδιοφωνικό σταθμό Black Sheep Radio στο χώρο του φοιτητικού συλλόγου στο Α’ Γυμνάσιο. Εκπέμπει διαδικτυακά και σύντομα θα εκπέμψει και πάλι στην μπάντα των FM.